EN
HE

ברוכים הבאים

אנא הכניסו פרטיכם לכניסה

פרויקט מרכזי המצוינות החינוכית לגיל הרך בעוטף עזה וביישובי קו העימות בצפון

בשנה האחרונה מאז ה-7 באוקטובר, במסגרת קמפיין החירום "תמיכה עוטפת", הוביל ארגון סאסא סטון בשיתוף עם הארגונים החברתיים המרכז לאימפקט יהודי ואלומות אור, פרויקט מיוחד להקמת מרכזי מצוינות חינוכית לגיל הרך ביישובי עוטף עזה המשתקמים ויישובים נוספים בקו העימות הצפוני.

מדובר ביוזמה חינוכית-חברתית מקיפה ובת שלוש שנים, השמה לה למטרה לשקם ולהעצים 35 מרכזים חינוכיים המיועדים לילדים בגילאי 3-6, מהם 29 ביישובי עוטף עזה והנגב המערבי ו-6 נוספים בצפון. עשייה זו מבוצעת בזכות תרומותיהם הנדיבות של בנק הפועלים, קרן משפחת רוטמן וקרן משפחת סגל מארה"ב, התנועה למאבק באנטישמיות (CAM), הקונגרס היהודי-רוסי (RJC) ופדרציית סן פרנסיסקו. זאת מתוך כוונה לשדרג ולשפר את מערך החינוך לגיל הרך באזורים שסבלו מפגיעות קשות בשנה האחרונה, הן בפן הפיזי-בטחוני והן במרקם ושגרת החיים, כאשר רבים מהיישובים פונו מתושביהם.

במרכז הפרויקט גישה פדגוגית חדשנית, המשלבת עקרונות משיטות חינוך מתקדמות, כמו רג'יו אמיליה, הגן העתידי ווולדורף. ההכשרה, הליווי וההעשרה לצוותים החינוכיים הם חלק בלתי נפרד מהפרויקט, כדי להבטיח איכות חינוכית גבוהה ולאורך זמן. בנוסף, כל מרכז מצוינות מעוצב בימים אלו כמרחב למידה חדשני, המעודד יצירתיות, חקר ולמידה פעילה, תוך מתן מענה לצרכים האישיים והחינוכיים של כל ילדה וילד.

לצד ההתמקדות במרכיב הפדגוגי והפיזי, בפרויקט מושם דגש רב גם על רכיב הרווחה הנפשית, החיוני במיוחד לאור ההשפעות הפסיכולוגיות של אירועי ה-7 באוקטובר והלחימה המתמשכת מאז. התהליך מבוצע באמצעות שילוב תוכניות לתמיכה נפשית ישירה בצוותים החינוכיים, בילדים  ובהורים על פי צרכיהם, בשיתוף עם מרכז הטראומה לילד והמתבגר של המרכז הרפואי ברזילי באשקלון, שהוקם בסיוע ארגון סאסא סטון, בהנהלת ד"ר חדוה ספקטור ובהובלתה המקצועית. צוות מרכז הטראומה בברזילי מעניק תמיכה מקצועית בתחום הטראומה לילדים ולטיפול במצבי לחץ וחרדה, בהדרכת מכון אנה פרויד בלונדון, שנמצא בחזית הטיפול בילדים.

האספקט הקהילתי בפרויקט חשוב במיוחד – כל מרכז חינוכי מעודד שיתוף פעולה פעיל עם הקהילה המקומית, מתוך שאיפה לחזק את הקשר בין הגן והקהילה ובכך לתמוך ולעודד את שובן של הקהילות הביתה, לסייע להן לחזור לשגרה ולמצוא תחושת ביטחון ושייכות מחודשת, וכן למשוך משפחות צעירות חדשות ולתמוך בפועל בשיקום הנגב המערבי בכלל.  התהליך כולל לא רק חינוך, אלא גם עזרה נפשית, חברתית וכלכלית, מתוך הבנה כי כל ילד ומשפחה זקוקים למענה הוליסטי ורב מימדי.

הפרויקט מבוצע בתיאום ובשיתוף פעולה צמוד עם משרד החינוך, מנהלת תקומה והרשויות המקומיות, ומתנהל תוך שמירה על שקיפות מלאה ומעקב שוטף. תהליך ההערכה כולל מדידה רציפה של התקדמות הילדים והשפעת הפעילויות החינוכיות והרגשיות, עם דגש על קבלת החלטות מושכלות שמבוססות על נתונים אמפיריים.

"הפרויקט הזה אינו רק שיפוץ או בניית גני ילדים מחדש – הוא חלק מתהליך רחב וארוך יותר של שיקום והחזרת החיים לשגרה בעוטף עזה. מדובר בפרויקט שמתמקד בחינוך, ברווחה נפשית ובחיזוק החוסן הקהילתי. כל שלב בפרויקט משלב עבודה חינוכית איכותית עם תמיכה רגשית עמוקה כדי לבנות לא רק דור של ילדים משכילים, אלא גם קהילה חזקה ומלוכדת לעתיד טוב יותר."

סוניה גומס דה-מסקיטה, ראש מנהלת הפרויקט ונציגת משפחת התורמים בארגון סאסא סטון